Historia jonë

Flock Wool u themelua nga pesë sipërmarrës, të cilët u bashkuan dhe filluan … një kompani të tregëtisë së leshit?

Në janar 2019, dy amerikanë, Evan dhe Tyanna Thomsen, u zhvendosën në Shqipëri nga Tajlanda (bast që nuk prisnit të lexonit këtë fjali!) Tashmë sipërmarrësit me një dashuri për bujqësinë dhe blegtorinë, patën rastin të flasin dhe të mësojnë nga fermerët në rajon. Shqipëria ka përjetuar vështirësi ekonomike dhe fermerët e saj nuk bëjnë përjashtim. Në rastin e përpunimit të leshit – industria ekzistonte, por pushoi së funksionuari, dhe leshi hidhej në tokë sepse nuk kishte treg.

“Ky është një problem që ne mund ta shndërronim në një mundësi,” menduan ata. Një mundësi që mund të shfrytëzojë vlerën e leshit dhe të sigurojë të ardhura domethënëse dhe jetesë më të mirë për fermerët.

Me këtë ide, lindi Flock Wool.

Por kjo nuk ishte deri në një takim të rastësishëm në korrik 2019 midis Evan, Albit dhe Flogertit ku planet nisën të merrnin zbatim. Evan dhe Albi kishin punuar tashmë së bashku në biznesin e Albit në Sarandë. Flogerti, pronar i një biznesi të vogël dhe një mik fëmijërie i Albit, ka një familje të madhe me një histori të gjatë si fermerë në jug të Shqipërisë. Evan pyeti për delet e Flogertit dhe çfarë bënte ai me leshin e tij. Historia këtu ishte e njëjtë.

Në atë që filloi si një prezantim miqësor, u shndërrua në një takim pesë orësh. Evan bëri planin e tij të biznesit në stilin klasik – duke rrëmbyer një letër dhe një stilolaps dhe duke shkruar një model biznesi.

Këtu është ai plan:

Ne nuk e dinim se çfarë po bënim. Por ne kishim mjaft arsye për të vazhduar dhe për të punuar së bashku. Kështu që shtrënguam duart dhe bëmë një marrëveshje në traditën shqiptare – me një gëzuar me Raki.

Kishte një çështje madhore. Askush prej nesh nuk kishte njohuri në industrinë e leshit.

Kështu që Tyanna kërkoi dikë me përvojë thelbësore ose lidhje me industrinë e leshit. Plani ishte të kishim takime me njerëz, të hapnim biznesin tonë, të shikoni se kush mund të ishte i interesuar të bashkohet, dhe pastaj t’u ofronim atyre një pjesë të aksioneve në kompani.

Këtu hyn Elisabeth. Si ish Drejtuese e Përgjithshëm e IWTO, dhe tani duke drejtuar vetë firmën e saj të suksesshme të këshillimit të biznesit të leshit, ajo kishte përvojën dhe lidhjet brenda industrisë për ta rafinuar dhe katalizuar potencialin e Flock.

Kështu që, në Tetor, 2019, ne pesë sipërmarrësit, nga SH.B.A., Shqipëria dhe Gjermania, filluam një industri leshi në Shqipëri. Ne nuk jemi të interesuar të ndërtojmë një aplikacion që nuk do të ekzistojë pesë vjet nga tani. Ne kujdesemi që të rindërtojmë një industri dhe t’i shtojmë më shumë vlerë një produkti që ne njerëzit kemi përdorur të gjithë që nga fillimi i rekordit historik.

Ne besojmë në potencialin e Shqipërisë si një vend prodhues i leshit, me cilësi dhe konkurrues.  Objektivi ynë me Flock Wool është të jemi drejtues etik të potencialit prodhues të leshit të Shqipërisë.